Weckpot salade

28 juni 2019 Puur Tafelen

Je kent ze wel; de (vaak in plastic) verpakte (maaltijd)salade’s. Helemaal kant-en-klaar met dressing(s), nootjes, tomaatjes en wat er tegenwoordig in zit. Sinds een tijdje is er een nieuwe trend, jouw eigen weckpot salade. Een (maaltijd)salade in een glazen pot die je helemaal aan jouw eigen wensen en smaken kan samenstellen. En je kan ze makkelijk van te voren al klaarmaken.

Hieronder in grote lijnen de ingrediënten en de volgorde waarin je het beste kunt werken. Stop de potten goed vol, hiermee verminder je de hoeveelheid lucht rond de ingrediënten en blijft alles langer vers. Als je de pot meeneemt, naar bv het werk, bewaar de pot dan in de koelkast en leeg de pot dan op een bord of in een bakje. Voor de extra lekkere trek….neem dan een wrap of een (pita)broodje mee.

  1. Dressings: de dressings gaan er het eerste in. De hoeveelheid hangt van je persoonlijke smaak af, maar gebruik grofweg 4 eetlepels per literpot.
  2. Stevige groente (en fruit): de volgende laag bestaat uit stevige stukken groente, die weinig vocht van de dressing opnemen. Bijvoorbeeld paprika, wortel, kool, maïs, erwten, sugar snaps, radijsjes, tomaten, courgette, uien. En/of fruit zoals: appels, perziken, bessen, watermeloen, enz…
  3. Granen, peulvruchten en pasta: gekookte rijst, quinoa, pasta, kikkererwten en gekookte bonen.
  4. Bladsla: je favoriete bladgroente volgen nu. Deze kunnen het beste droog bewaard worden, weg van de dressing. Zoals sla, spinazie, rucola, kiemen, enz…
  5. Eiwitten: voeg deze pas een dag of twee voor gebruik toe om de versheid te behouden. Probeer kaas, gekookte kip, vis en zeevruchten of hardgekookte eieren.
  6. Extra’s: als laatste kun je bovenop wat extra’s toevoegen zoals noten, zaden, gedroogde granen, specerijen en kruiden.

Bovenstaande is een ingekorte versie van een artikel dat gepubliceerd is in het magazine “Stadstuinieren” 

Foto’s en tekst van: Natassia Doets

Deel dit artikel:
Facebooktwitter

Lees hier meer over:

Blogs van onze gastbloggers

Weggooien? Liever niet.

Iets weggooien....ik blijf er over het algemeen moeite mee hebben. Zeker als het om etenswaar gaat. ...
Lees verder »
flaske

Plasticminderen

Natuurlijk kunnen we de wereld niet in één keer veranderen maar iedere verandering, hoe klein of g...
Lees verder »

Jackfruit, de nieuwe vleesvervanger

Vleesvervangers worden steeds populairder. Zo ook jackfruit. Hoewel jackfruit al razend populair is ...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram