Weckpot salade

Published by Puur Tafelen on

Je kent ze wel; de (vaak in plastic) verpakte (maaltijd)salade’s. Helemaal kant-en-klaar met dressing(s), nootjes, tomaatjes en wat er tegenwoordig in zit. Sinds een tijdje is er een nieuwe trend, jouw eigen weckpot salade. Een (maaltijd)salade in een glazen pot die je helemaal aan jouw eigen wensen en smaken kan samenstellen. En je kan ze makkelijk van te voren al klaarmaken.

Hieronder in grote lijnen de ingrediënten en de volgorde waarin je het beste kunt werken. Stop de potten goed vol, hiermee verminder je de hoeveelheid lucht rond de ingrediënten en blijft alles langer vers. Als je de pot meeneemt, naar bv het werk, bewaar de pot dan in de koelkast en leeg de pot dan op een bord of in een bakje. Voor de extra lekkere trek….neem dan een wrap of een (pita)broodje mee.

  1. Dressings: de dressings gaan er het eerste in. De hoeveelheid hangt van je persoonlijke smaak af, maar gebruik grofweg 4 eetlepels per literpot.
  2. Stevige groente (en fruit): de volgende laag bestaat uit stevige stukken groente, die weinig vocht van de dressing opnemen. Bijvoorbeeld paprika, wortel, kool, maïs, erwten, sugar snaps, radijsjes, tomaten, courgette, uien. En/of fruit zoals: appels, perziken, bessen, watermeloen, enz…
  3. Granen, peulvruchten en pasta: gekookte rijst, quinoa, pasta, kikkererwten en gekookte bonen.
  4. Bladsla: je favoriete bladgroente volgen nu. Deze kunnen het beste droog bewaard worden, weg van de dressing. Zoals sla, spinazie, rucola, kiemen, enz…
  5. Eiwitten: voeg deze pas een dag of twee voor gebruik toe om de versheid te behouden. Probeer kaas, gekookte kip, vis en zeevruchten of hardgekookte eieren.
  6. Extra’s: als laatste kun je bovenop wat extra’s toevoegen zoals noten, zaden, gedroogde granen, specerijen en kruiden.

Bovenstaande is een ingekorte versie van een artikel dat gepubliceerd is in het magazine “Stadstuinieren” 

Foto’s en tekst van: Natassia Doets

Print Friendly, PDF & Email

Puur Tafelen

De redactie van Puur Tafelen is te bereiken via info@puurtafelen.nl

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *