Kerststol bites (glutenvrij)

Pas op! Bij deze glutenvrije kerststol bites eet je je vingers mee op. 

Recept is gepubliceerd in het decembernummer van Foodies magazine

Dit heb je in huis voor 18 stuks:

  • 350 gram kersenjam
  • 1 el maïzena
  • 1-2 el poedersuiker
  • bakpapier
Voor de bodem:
  • 1 eierdooier
  • 100 gram gezouten boter, zacht
  • 100 gram glutenvrije bloem, meelmix
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram amandelschaafsel, geroosterd
  • 50 gram glutenvrije haverkoekjes
  • 1 tl xanthaangom, natuurwinkel
Voor de topping:
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 10 gram boter, zacht
  • 1 tl amandelextract
  • 2 eiwitten
  • 50 gram amandelmeel
  • 150 gram glutenvrije bloem, meelmix
  • 100 gram roomkaas
  • ½ tl koekkruiden
  • 1 biologische sinaasappel, geraspte schil en sap
  • 1 biologische citroen, geraspte schil en sap
  • 100 gram gedroogde zure kersen
  • 25 gram gekonfijte citrusschil*, fijngehakt
  • 50 gram amandelschaafsel, geroosterd
  • 50 gram gepelde pistachenoten
  • 125 gram marsepein, fijngesneden

*Zelf gekonfijte citrusschil maken? Kijk dan hier.

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bekleed een vierkante springvorm (22 cm) met bakpapier. Doe voor de bodem alle ingrediënten in een keukenmachine en maal ze met de pulsknop fijn, maar niet tot een glad deeg.
  2. Doe het deeg in de springvorm en dus het tot een gelijkmatige bodem. Bak de bodem in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen, maar laat de oven aan staan.
  3. Roer de kersenjam glad en roer de maïzena erdoorheen. Verdeel de kersenjam over de afgekoelde bodem. Zet in de koelkast.
  4. Klop voor de topping de suiker, de boter, het amandelextract, de eiwitten, het amandelmeel, de glutenvrije bloem, de roomkaas, de koekkruiden en de geraspte citrusschil tot een glad beslag. Meng het sap van de sinaasappel en de citroen en roer 2 el sap door het beslag. Bewaar het overige sap. Roer de gedroogde kersen, de gekonfijte citrusschil, 25 gram amandelschaafsel, de pistachenoten en de marsepein erdoorheen. Verdeel het in dotten over de bodem, eerst langs de rand en strijk het voorzichtig over de kersenjam. Bestrooi met het overige amandelschaafsel.
  5. Bak 35-40 minuten in de oven tot het oppervlak goudbruin en stevig is. Neem uit de oven en bestrijk met het overige citrussap terwijl het nog warm is. Bestrooi rijkelijk met poedersuiker en laat helemaal afkoelen. Snijd in bites en serveren maar.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *