De mediterrane levensstijl: wat doet het met je?

De mediterrane voeding/leefstijl is het onderwerp van veel wetenschappelijke studies. En elke keer komt deze levensstijl als beste uit de bus als het om gezond ouder worden gaat. Tijd om deze eens onder de loep te nemen!

Boost je gezondheid

Echte gezondheidsboosters zijn olijven. Ze bevatten veel beschermende stoffen (fytosterolen/squaleen) en bèta caroteen en vitamine E. De Omega-9 vetzuren in olijven en olijfolie hebben een positieve invloed. Deze oxideren (vergelijk bruin worden van fruit/ranzig worden van vet) lang niet zo snel als Omega- 3 en Omega- 6 vetzuren. Juist de hoeveelheid Omega- 9 vetzuren in de Mediterrane voeding (in combinatie met weinig Omega-6 en behoorlijk wat Omega-3 vetzuren) lijkt de sleutel voor het lange, gezonde leven dat het traditionele Mediterrane dieet met zich meebrengt. Daaruit zou je kunnen concluderen dat het niet zozeer het ‘teveel’ aan verzadigde vetten is waar we zo bang voor gemaakt zijn maar dat het grote tekort aan Omega-9 vetzuren ons vroegtijdig ziek en oud laat worden!

Ook zijn olijven een mooie bron van mineralen. Ze bevatten per 100 gram bijna net zoveel calcium als halfvolle melk en dan in een veel beter opneembare vorm. Dus ook voor gezonde botten zijn een paar olijven per dag een goed idee.

Avocado’s

Tot slot nog wat een leuk weetjes over avocado’s. Hoewel deze vrucht een hoog vetgehalte heeft (daarom ook wel ‘botervrucht’ genoemd) kun je het prima eten bij een te hoog cholesterol en overgewicht. Sterker nog, het hoge gehalte van Omega-9 vetzuren in avocado, olijven, olijfolie, zaden en noten verhoogt juist de verbranding. Het kan ook een prima idee zijn om, in plaats van boter op je brood, er avocado op te smeren. Het is heerlijk en een veel gezonder alternatief dan bijvoorbeeld smeerkaas.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *