Groenten

We hebben er weer één te pakken….Dit is geen pareltje maar een dikke parel van een kook/informatieboek. Mari Maris is weer helemaal losgegaan. Dat Mari helemaal verzot op groenten is heeft ze al in haar eerder boeken laten zien zoals in haar Saladebijbel en Groentebijbel. In ‘Groenten’ gaat ze nog een paar stapjes verder.

Op haar geheel eigen manier heeft ze ‘Groenten’ gevuld met heel veel informatie en lekkere weetjes. Door eigen ervaringen en met humor geschreven. Zelf heb ik ook een AGF (aardappelen, groente en fruit) -achtergrond en toch kwam ik in deze uitgave van Mari nog een aantal nieuwe groenten tegen. Jij al eens van crosne, mizuna en mibuna gehoord?  En kwam er ook achter dat de aardpeer ‘familie’ van de zonnebloem is (Helianthus). Nooit te oud om te leren :).

Dit boek is toegankelijk en begrijpelijk geschreven. In alfabetische volgorde komen ruim 60 soorten bekende en minder bekende groenten voorbij. Al deze groenten worden verhelderend ingeleid door herkomst. Gevolgd door hoe je ze zelf kunt telen (zaaien, poten) en wanneer te oogsten. Dat is het mooie van ‘Groenten’, het is niet alleen een kookboek maar ook gelijk een kleine encyclopedie en moestuinboek. Bij iedere groente staat ook de basisbereiding en hoe je het eventueel verder kunt gebruiken in combinaties met andere groenten, kruiden noten, zaden, etc. Maris zet er ook de mogelijke recepten die in het boek staan erbij. Kruisverwijzingen genoeg om een hele smakelijke maaltijd te bereiden.

Gemengde groenten – lente, zomers en gemengde groenten winters zijn hoofdstukken waar van allerlei groenten gebruikt worden in de recepten. Om je vooral het gevoel van koken met/in de seizoenen te geven. Dat is ook iets wat bij de inhoud van het boek erbij staat, wanneer je de groenten vers van het land (je eigen moestuin) kunt eten. Alle recepten zijn vegetarisch maar ook veganistisch te bereiden. De laatste pagina’s zijn ingevuld met allerlei basisrecepten, kennis en begrippen zoals bijvoorbeeld hoe een bechamelsaus of blini’s te maken.

Het gehele boek is samengesteld door Mari Maris. Deze keer heeft zij ook alle foto’s zelf gemaakt en die zijn goed gelukt. Dat maakt het ook dat je je zo thuis voelt als je erdoorheen leest en/of zoekt. Weer een uitgave om van, o nee, uit te (gaan) smullen. Het heerlijke dikke boek is een must in jouw keuken.

Hier vind je alvast een voorproevertje; geroosterde bietjes met smeuïge uien

Bestellen? Dat doe je hier:

Mari Maris werkt haar leven lang als chef, de laatste jaren in haar eigen groenterestaurant. Ze is ook groenteboerin, maker van vijf succesvolle kookboeken en ontwierp en fotografeerde dit boek zelf. De pers noemde Mari’s eerste boek de Groentebijbel onmisbaar en kroonde haar tot Groentekoningin van Nederland. Mari wordt ook wel de Ottolenghi zonder de lange ingrediëntenlijsten genoemd. Op Instagram (@_mari_maris) post ze dagelijks recepten en geestige kookfilmpjes, ook verschijnt ze regelmatig op FoodTube.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *