Inhoud:

Druk, haast, (nog meer) stress. Vandaag de dag leven we in een haastige maatschappij, vooral in het (rijke) Westen. Hierdoor zijn vele van ons ver van de natuur komen te staan en veelal vergeten dat heel veel van onze huidige medicatie oorspronkelijk gebaseerd is op juist planten en kruiden van Moeder Natuur.

Wist je bijvoorbeeld dat weegbree de jeuk en irritatie kan verminderen (en zelfs weg kan nemen) na aanraking met een brandnetel? En dat hetzelfde geldt voor smeerwortel? Of dat een infusie (kruiden’thee’) van passiebloem en slaapmutsje kan helpen bij beter en sneller inslapen?

Herborist Martine van Huffel heeft al vele andere opgeleid tot herborist, geeft lezingen en workshops. En nu heeft het boek ‘De Kruiden apotheek’ uitgebracht. Om meer en meer mensen kennis te laten maken met de kracht van planten en kruiden. Met 125 bereidingen voor natuurlijke remedies is het een supermooie start op dit te doen. EN aan de slag te gaan om met planten en kruiden als: aardbei, munt, tijm, bergamot, mariadistel en nog veel meer.

Martine: "waarom ik vaak kruiden gebruik in plaats van reguliere geneesmiddelen? Omdat ze op een andere manier werken. Zachter, maar toch efficiënt.

Kruiden apotheek

Ingeleid door brede uitleg over wat kruiden zijn en vooral wat de werkzame stoffen in planten zijn en kunnen doen krijg je al een heleboel praktische en mooie informatie. Decoctie, infusie, koude maceratie, termen waar je misschien nog nooit van gehoord hebt? Martine legt het haarfijn uit in het hoofdstuk met de basisrecepten. Verder zijn de hoofdstukken ingedeeld op thema’s zoals: EHBO, rust en luchtwegen. Dit maakt het zoeken makkelijker als je iets speciaals zoekt. De uitleg voor het bereiden van de diverse recepten is duidelijk en de vele ‘natuurlijke’ en mooie foto’s maken het helemaal compleet.

Als laatste een tweetal handige indexen waar je kunt zoeken op klacht en op kruidensoort. Samen met de kruidenfiches, waar de kruiden op alfabetische volgorde voorbijkomen met een verkorte uitleg, maakt ‘De Kruiden apotheek’ een geweldig mooi naslagwerk om actief mee aan de slag te gaan. Met wel de opmerking dat, zeker bij twijfel, het raadplegen van een (huis)arts gewenst is.

Dit mogen we alvast met je delen: digestieve infusie

Nieuwsgierig geworden?

Klik op de afbeelding om het boek te bestellen.