Amandelrolletjes in honingsiroop

Een echt Marokkaanse lekkernij, Briwat biloz oftewel amandelrolletjes in honingsiroop. Ze noemen ze ook wel eens ‘bruidsvingers’. In Marokko worden van warka of brickdeeg gemaakt en gefrituurd. In dit recept uit het kookboek ‘Arabesque’ van Claudia Roden worden ze gemaakt van filodeeg en in de oven afgebakken. Een heerlijke vegetarische zoetige lekkernij.

Voor 14 stuks heb je nodig:

 • 250 gram vloeibare honing
 • 1 dl water
 • 200 gram gemalen amandelen
 • 100 gram fijne kristalsuiker
 • 1 tl kaneel (naar keuze)
 • 2 el oranjebloesemwater
 • 14 vellen filodeeg
 • 65 gram boter, gesmolten

Zo maak je het klaar:

 1. Breng voor de siroop de honing en het water in een pan tegen de kook aan en laat hem een paar minuten sudderen. Laat het afkoelen.
 2. Vermeng de gemalen amandelen met de suiker, eventueel kaneel en oranjebloesemwater.
 3. Open het pak filodeeg paas vlak voor je aan de slag gaat. Laat ze op een stapeltje liggen, zodat ze niet uitdrogen. Bestrijk het bovenste vel dun met gesmolten boter. Schep 2-2½ eetlepel amandelpers aan een korte kant en vorm er op ongeveer 2 cm van de korte kant en lange deegranden een dunne streep van. Rol het vel op tot een dikke sigaar. Vouw de uiteinden op ongeveer een derde van de rol naar binnen om de vulling in te sluiten en rol verder waarbij de randen open blijven. Vul zo alle vellen filodeeg met het amandelpers.
 4. Leg de rolletjes op een bakplaat, bestrijk ze met gesmolten boter en bak ze 30 minuten in een op 150 °C/gasovenstand 2 voorverwarmde oven tot ze lichtbruin en knapperig zijn. Wentel elk nog warme rolletje door de suikerstroop en leg ze op een bord. Serveer ze koud overgoten met de overgebleven siroop.

Variatietip: Maak in plaats van de honingsiroop een suikerstroop: Laat 2½ dl water met 400 gram fijne kristalsuiker en 1 eetlepel citroensap 5-8 minuten sudderen tot de siroop dik genoeg is om over de bolle kant van een lepel te blijven hangen, voeg aan het eind 1 eetlepel oranjebloesemwater toe.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *