Bietentartaar (Vegan)

Zacchary Bird: “Er circuleert een filmpje op internet van Julia Child die met een brander steak tartare maakt tijdens de David Letterman-show. Het is een masterclass over improvisatie in de keuken; ze wilde hamburgers maken, maar de bakplaat werd niet heet. Daarna moest ze de talkshowhost nog wijsmaken dat het verdachte stukje vlees met gesmolten kaas erop de bedoeling was… wat niet echt lukte, aangezien tartaar rauw hoort te zijn.

Maar Julia’s improvisatietalent kopiëren we graag: voor de tartaar gebruiken we aardse rode biet en de traditionele smaakmakers. De eidooier krijgt wel een upgrade met rokerige aioli. Serveer de bietentartaar met geroosterd brood erbij.” Dit recept komt uit ‘De Vegan Slager’ van Zacchary Bird.

Voor 2 personen (als voorgerecht) heb je nodig:

  • 500 gram rode biet
  • 1 el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 3 el fijngesneden bieslook, plus extra om te bestrooien
  • Kleine witte ui, gesnipperd
  • 1 el fijngesneden kappertjes, plus extra om te bestrooien
  • 3 tl Dijonmosterd
  • 1 el fijngesneden augurken
  • Scheutje tabasco
  • 1 tl vegan Worcestersaus
  • 1 tl tomatenketchup
  • Ongeveer 200 ml (liefst gerookte) aioli (in het boek staat een heerlijk recept hiervoor)
  • Voor erbij; geroosterd brood

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor tot 225 °C.
  2. Wentel de bieten door de olijfolie en leg ze in een grote ovenschaal. Bak ze 1 1⁄2 uur (korter voor kleinere, langer voor grotere) tot een vork er gemakkelijk in kan prikken. Laat ze afkoelen, schil ze en snijd ze in kleine blokjes.
  3. Roer de biet in een grote kom om met de balsamico- azijn en meng de bieslook, ui, kappertjes, mosterd, augurk, tabasco, worcestersaus en ketchup erdoor.
  4. Neem twee borden en leg een kookring in het midden van een bord. Schep er bietenmengsel in tot een derde van de ring gevuld is en strijk het glad. Knijp er wat gerookte aioli over en herhaal dit twee keer tot de hele ring gevuld is met een stevige schijf met laagjes aioli. Neem de ring weg en herhaal dit proces met het andere bord.
  5. Spuit royaal meer aioli op de tartaar en strooi de extra kappertjes en bieslook erover. Zet ze in de koelkast om de smaken te laten mengen en serveer ze met warm geroosterd brood als je je emotioneel hebt voorbereid dat je opnieuw verliefd wordt op bieten.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *