(bodem van) Briseerdeeg

25 oktober 2019 Puur Tafelen

Briseerdeeg is een snellere variant op het zelf maken van bladerdeeg. Dit deeg zal minder bladeren tijdens het bakken. Maar zal er zeker niet minder om smaken. Je kunt dit deeg na de eerste keer rusten in de koelkast meteen gebruiken. Dit is 1 van de basisrecepten uit de Taartbijbel van Hans Spitsbaard. En is te gebruiken bij bijvoorbeeld een pumkin pie.

Dit heb je ervoor nodig:

  • 125 gram boter + extra om in te vetten
  • 250 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 5 gram zout
  • 125 gram water

Zo maak je het deeg:

  1. Doe de 125 gram boter, 250 gram bloem en 5 gram zout in een kom. Snijd de boter met twee messen in zeer fijne stukjes (ongeveer zo groot als erwtjes). Je kunt de bloem ook met de boter in een foodprocessor vermalen. Puls een aantal keren kort, zodat de boter klein gehakt wordt. De stukjes boter mogen absoluut niet te klein worden, anders verlies het deeg zijn bladerende effect.
  2. Voeg 125 gram water toe en kneed voorzichtig met de hand tot een samenhangend deeg. Kneed vooral niet te lang door.
  3. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een halfuur rusten in de koelkast.
  4. Bestuif het aanrecht licht met bloem. Rol het deeg uit tot een langwerpige rechthoek en vouw het deeg in drieën. Draai het deeg nog een kwartslag en rol het wederom uit tot een langwerpige driehoek. Vouw het deeg weer in drieën. Laat het deeg nu minimaal 1 uur rusten in de koelkast voor gebruik.
  5. Vet de gewenste bakvorm in met boter. Rol het deeg uit tot ongeveer 2 millimeter dik en bekleed de bakvorm hiermee. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en laat deze minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Op deze manier kunnen de gluten ontspannen, waardoor de bodem tijdens het bakken veel minder zal krimpen.
  6. Verwarm de oven voor op 190 graden. Maak een vel bakpapier nat en knijp het vervolgens goed uit. Zo wordt het bakpapier slapper en laat het zich makkelijk vormen. Leg het vel bakpapier in de met deeg beklede taartvorm en verdeel hier de blindbakvulling over. Bak het deeg ongeveer 20 minuten met de blindbakvulling. Verwijder daarna de blindbakvulling en het bakpapier. Bak de deegbodem in nog eens 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de blindgebakken bodem in de vorm en vul deze met de in het recept aangegeven vulling. Bak de taart af volgens de aanwijzingen in het betreffende recept.
Deel dit artikel:
Facebooktwitter

Lees hier meer over:

Blogs van onze gastbloggers

Weggooien? Liever niet.

Iets weggooien....ik blijf er over het algemeen moeite mee hebben. Zeker als het om etenswaar gaat. ...
Lees verder »
flaske

Plasticminderen

Natuurlijk kunnen we de wereld niet in één keer veranderen maar iedere verandering, hoe klein of g...
Lees verder »

Jackfruit, de nieuwe vleesvervanger

Vleesvervangers worden steeds populairder. Zo ook jackfruit. Hoewel jackfruit al razend populair is ...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram