Bolussen

Jezelf eens (zoet) verwennen hoort natuurlijk ook bij Puur Tafelen. Zeker als je deze bolussen helemaal zelf maakt, smaken ze het lekkerst. Zeeuwse bolussen zijn een van de bekendste lekkernijen uit Zeeland. Hoewel de bolus eigenlijk niet echt Zeeuws is. De bolus is in Zeeland terecht gekomen door gevluchte Portugese joden eind zestiende, begin zeventiende eeuw. Superlekker als ze nog wat warm zijn en dan met een flinke lik (vegan)roomboter. Onderstaande bolus recept komt uit het Zeeuws Bakboek van Judith den Boer.

Voor 12 bolussen heb je nodig:

 • 400 gram bloem
 • 7 gram zout
 • 10 gram kristalsuiker
 • 1 ei
 • 250 ml (plantaardige) melk, lauwwarm
 • 50 gram (vegan)roomboter
 • 375 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 1 eetlepel kaneel
 • rasp van een halve (bio)citroen

Zo maak je ze lekker klaar:

 1. Gebruik voor het kneden van het deeg een mixer met deeghaken of kneed met de hand. Doe de bloem in een kom, maak vervolgens 4 kuiltjes en voeg daaraan het zout, de gist, suiker en het losgeklopte ei toe.
 2. Voeg al knedend de lauwwarme melk toe. Voeg na 8 minuten kneden ook de boter toe. Kneed het deeg in totaal 10 minuten tot een soepel deeg waar je een doorzichtig vliesje van kunt trekken.
 3. Doe de deeg in een kom en dek deze af. Laat 1 uur rijzen op een warme plek.
 4. Verdeel het deeg in 12 stukken van ongeveer 60 gram en draai ze tot een bolletjes. Laat de bolletjes 5 minuten rusten op een met bakpapier beklede ovenplaat.
 5. Meng ondertussen de basterdsuiker met de kaneel en citroenrasp. Stort het suikermengsel op het aanrechtblad of werkblad. Rol de deegbolletjes door het suikermengsel tot ‘worstjes’ van ongeveer 15 cm, bewaar de resterende suiker. Stapel de worstjes op een bord en dek ze af. Laat 15 minuten rijzen op een warme plek.
 6. Rol de worstjes vervolgens door het resterende suikermengsel tot strengen van ongeveer 40 cm. Rol ze op tot een bolus. Hou het begin van de streng tussen duim en wijsvinger. Rol de strenglosjes om je andere vingers en stop het uiteinde onder de bolus.
 7. Leg de bolussen op een met bakpapier beklede ovenplaat en laat ze nog 1 uur rijzen.
 8. Bak de bolussen in 8 minuten op 240 ºC. Bekleed een tweede ovenplaat met bakpapier. Zodra de bolussen uit de oven komen, leg je de tweede ovenplaat op de ovenplaat met de bolussen en draai je de ovenplaten om. Verwijder de bovenste ovenplaat en laat ze afkoelen.
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *