Nougatine en/of praliné (DIY)

Je kan natuurlijk nougatine kant-en-klaar in een zakje in de supermarkt kopen. Maar hoe leuk èn lekker is het om het gewoon zelf te maken? Hieronder een recept uit de Taartbijbel, samengesteld door Hans Spitsbaard (winnaar 5de seizoen Heel Holland Bakt). Het maken van nougatine is een stevig klusje. gebruik geen pannenlikker maar een stevige en hittebestendige spatel of pollepel.

Dit heb je er voor nodig:

  • 250 gram hazelnoten en/of amandelen
  • 200 gram suiker
  • 70 gram water

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor tot 180 graden en rooster de hazelnoten, amandelen of beide in ongeveer 15 minuten goudbruin. Zet een bakplaat met bakpapier klaar, om de nougat straks op te kunnen storten.
  2. Breng 200 gram suiker met 70 gram water aan de kook. Voeg de geroosterde noten toe en blijf het mengsel zeer stevig doorroeren.
  3. Na een paar minuten gaat de suikerstroop greinen/kristalliseren. De suikerstroop droogt op en er vormt zich een laagje suiker rondom de noten. Blijf het geheel zeer stevig doorroeren en verhitten op middelhoog vuur.
  4. Na enkele minuten begint het suikerlaagje rondom de noten te smelten en krijgt het een goudbruine karamelkleur. Ga net zo lang door met roeren tot alle kristallen zijn gesmolten en de noten zijn omhuld met karamel.
  5. Stort de nougat uit op de bakplaat met bakpapier en laat deze volledig afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor nougatine:

Breek de nougat in grove stukken en vermaal deze in een foodprocessor fijn: zo maak je nougatine. bewaar de nougatine in een afgesloten bak tot gebruik.

Voor praliné:

Hanteer dezelfde werkwijze als bij de nougatine, maar vermaal deze nu net zo lang tot de olie uit de noten vrijkomt en zich een pasta vormt (praliné).

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *