Pompoenrisotto

Pompoen en knoflook zijn twee gewassen die in de koudere periode volop te koop zijn. Nog leuker en lekkerder zijn natuurlijk de knoflook en pompoenen uit eigen (moes)tuin. Dan weet je in ieder geval wat je op je bord krijgt ;). Dit recept komt uit ‘Easy dinners’ van Louise De Brabandere.

Voor 4 personen:

  • 800 gram hokkaido pompoen, geschild en in stukken
  • 5 grote, dikke knoflooktenen, ongepeld
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 tl chiliflakes
  • 5 gram rozemarijn, fijngehakt
  • 2 el gedroogde  oregano
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 400 gram risottorijst
  • 150 ml witte wijn
  • 1500 ml kippenbouillon
  • 75 gram hazelnoten
  • gezouten boerenboter
  • 100 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt

Zo maak je het klaar:

  1. Warm de oven voor op 200 °C.
  2. Besprenkel de pompoenblokjes en knoflooktenen met olijfolie, en kruid met peper en zout, chiliflakes, rozemarijn en oregano. Meng goed met je handen en zorg ervoor dat alles onder een mooi laagje olie zit. Schuif ongeveer 30 minuten, of tot de pompoen goudbruine randjes heeft, in de oven.
  3. Verhit wat olie in een pan en stoof de sjalot 3 minuten op laag vuur. Voeg de rijst toe en roerbak 1 minuut alvorens de wijn toe te voegen. Laat de wijn inkoken en blus af met een jus- of soeplepel bouillon op is en de risottorijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  4. Leg de hazelnoten in een ovenschaaltje en schuif 5-10 minuten in de oven. Let op dat ze niet verbranden. Laat even afkoelen en wrijf vervolgens tussen je handen de velletjes los. Hak de blanke hazelnoten grof.
  5. Haal de pompoen en knoflook uit de oven. Duw de knoflooktenen uit hun jasje, plet onder het lemmet van een mes tot moes en meng de risotto samen met de helft van de pompoenblokjes, een flinke klont boter, de helft van de hazelnoten en de helft van de Parmezaanse kaas. Meng goed tot de pompoen volledig opgenomen is door de risotto. Proef en kruid stevig met zwarte peper en eventueel met meer zout.
  6. Verdeel over de borden en werk af met de overgebleven pompoenblokjes, hazelnoten, Parmezaanse kaas en extra zwarte peper.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *