Schorsenerenchips

Keukenmeidenverdriet en armeluis asperges … de bijnamen van schorseneren.

Grillige pastinaken, gigantische groene kolen en gitzwarte schorseneren: juist die onooglijke groenten inspireren Yolanda van der Jagt op de markt. Gewoon een kwestie van durven en doen. Voor schorseneren moet je naast lef ook tijd hebben. Het schoonmaken is een klusje; de aparte asperge/artisjoksmaak is je beloning.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram schorseneren
  • 2 liter plantaardige olie om te frituren
  • fijn zeezout
  • extra nodig: frituurpan en rol keukenpapier

Bereidingstijd: 25 minuten

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de olie in de frituurpan voor op 180 °C. Boen de bruinzwarte buitenkant van de schorseneren met een borstel af tot ze helemaal zandvrij zijn en de schil meegegeten kan worden. Die zorgt voor het mooie zwarte ‘biesje’ langs de chips.
  2. Snijd de onder- en bovenkant van de schorseneren en trek er met een dunschiller dunne slierten van. Van het sap bij rauwe schillen krijg je trouwens gele vlekken op je handen, je kunt eventueel huishoudhandschoenen aandoen.
  3. Frituur de schorseneren in porties in ca. 5 minuten lichtbruin en krokant. Schep ze met een schuimspaan voorzichtig uit de olie en laat ze op een dikke laag keukenpapier goed uitlekken. Leg ze dan op een serveerschaal en bestrooi de warme groentechips met zeezout.

Tip: Na het afkoelen kun je de chips nog enkele dagen in een luchtdicht afgesloten trommel bewaren. Je kunt ze gebruiken als krokant accent in een salade of als garnering op een bord.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *