Witte bonen maaltijdsoep

Published by Redactie Puur Tafelen on

Het jaar 2016 is door de VN uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van de Boon’. Een mooi initiatief want bonen zitten vol rijke voedingswaarde en duurzame eigenschappen. Peulvruchten hebben niet voor niets een prominente rol gekregen in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. Geef je hormonale gezondheid een flinke zet in de goede richting met deze maaltijdsoep.

Ingrediënten:

  • 500 gram witte bonen
  • 2,5 liter water
  • 4 biologische bouillonblokjes
  • 1 bloemkool
  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 4 à 5 stengels bleekselderij (fijn snijden)
  • Evt. nog een scheut Tamari
  • 3 eetlepels extra virgin olijfolie (of biologische rode palm olie)
  • 1 flinke dessertlepel tijm
  • 1 flinke dessertlepel rozemarijn
  • 1 flinke dessertlepel zeesla
  • 2 eetlepels rode pesto
  • 5 à 6 in kleine stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes
  • 1 rode punt paprika in hele fijne reepjes gesneden

Ter garnering:

  • Verse groene kruiden
  • Wat fijngesneden lente ui
  • Wat alfafa kiemen
  • Een eetlepel zeesla (bijvoorbeeld de rode)
  • Ook erg lekker: wat rode Shiso
  • Voeg ook gerust nog een scheut olijfolie toe

Bereiding:

  • Begin een dag van tevoren met de voorbereiding: week de bonen ca. 8 uur in ruim water.
  • Gooi het weekwater weg en spoel ze goed af. Breng de bonen aan de kook in 2,5 liter water met daarin 4 bouillonblokjes (lekker om alvast wat tijm en rozemarijn en het loof van de bleekselderij mee te laten garen).
  • Voeg na 5 kwartier uur de in grove stukken gesneden bloemkool toe.
  • Fruit intussen, op een zacht vuurtje, in een koekenpan de uien, knoflook en de fijn gesneden bleekselderij in de olijfolie.
  • Voeg de tijm en rozemarijn toe (andere Mediterrane kruiden zijn uiteraard ook prima, hetzij vers hetzij gedroogd).
  • Snijd dan de zongedroogde tomaatjes en de puntpaprika in fijne stukjes en leg ze even apart.
  • Als de bonen 1,5 uur gekookt hebben haal je met een schuimspaan een flinke schep witte bonen uit de pan. Leg ze op het bord bij de fijngesneden paprika en zongedroogde tomaatjes.
  • Doe het uien/bleekselderijmengsel, de zeesla en de 2 eetlepels rode pesto bij de witte bonen- en bloemkoolsoep en pureer het geheel.
  • Proef even en voeg naar eigen smaak nog wat peper, zout (of Tamari) en/of Mediterrane kruiden toe.
  • Voeg dan de witte bonen die je met de schuimspaan eruit had gehaald, de paprika en tomaatjes toe.
  • Garneer met de heerlijkheden zoals hierboven geopperd.

Dit recept is geschreven door Rineke Dijkinga. Lees haar toelichting op dit recept.

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *