Boerenkool in krokante korst

Dit echte winterrecept komt uit het vuistdikke boek ‘Mari plukt de dag’ van Mari Maris. Een in dagboek geschreven kook/informatieboek. Boerenkool in krokante korst stond op 15 januari op het menu. 

Voor 4 personen:

  • 6 vellen filodeeg*, zo groot als de beoogde ovenschaal
  • 1 middelgrote (rode) uit, gesnipperd
  • 2 à 3 tenen knoflook, gehakt
  • ongeveer 600 boerenkool, fijngesneden
  • 2 à 3 eieren
  • 250 gram ricotta of hüttenkäse
  • 1 a 2 tl komijn
  • 1 tl ras el hanout
  • ongeveer 4 el sesamzaad

* Glutenvrij alternatief: rijstvellen

Zo maak je het klaar:

  1. Houd het filodeeg dat je niet meteen gebruikt afgedekt met een doek, anders wordt het snel zo bros dat het verkruimelt wanneer je het wilt oppakken.
  2. Fruit in een ruime pan met een beetje olie de ui op hoog vuur, voeg als hij glazig is de knoflook en boerenkool in porties toe. Niet teveel te gelijk, zodat de groenten de ruimte heeft om goed heet, en in 2 tot 3 minuten net zacht worden. Schep de portie in een vergiet. Maak de rest van de boerenkool op dezelfde manier zacht.
  3. Klop in een ruime kom de eieren los met de ricotta, maak hoog op smaak met de specerijen (behalve sesamzaad) en peper en zout en meng de kool erdoor.
  4. Smeer een ovenschaal in met olie en leg er een vel filodeeg in. Bestrijk met olie en strooi er wat sesam over, leg er een tweede vel over waarmee je hetzelfde doet, en dan nog een keer met het derde vel. Verdeel het groentemengsel erover en dek dat af met 3 vellen filodeeg die je ook weer per stuk bestrijkt en bestrooit. Druk de randen een beetje om de kool heen naar beneden en snijd met een scherp mes de bovenste vellen alvast in de gewenste porties.
  5. Zet in de oven van 200 °C; in ongeveer 30 minuten zal de ovenschotel gaar en goudbruin zijn. Laat een paar minuten rusten voordat je serveert.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *