Gevuld Speculaas (uit Zoet zonder suiker)

De geur van speculaas maakt menigeen watertanden, zeker als je deze zelf bakt. Voor deze gevuld speculaas heb je geen oven nodig alleen een vriezer en geduld. Dit recept komt uit het kook/bakboek-‘Zoet zonder suiker’- van Kim Sue Palm, bekend van haar succesvolle bites en meer onder de naam SUE.

Dit heb je nodig voor ongeveer 16 stuks:

Voor de bodem en toplaag;
  • 400 gram amandelmeel
  • 400 gram dadels, ontpit
  • 40 gram speculaaskruiden
  • snuf zout
Voor de vulling:;
  • 300 gram amandelmeel
  • ½ el citroensap
  • 150 gram rijststroop
  • snuf zout
Voor de decoratie;
  • 30 gram amandelschaafsel

Keukenmachine, bakvorm (24×24 cm), gladstrijker

Zo maak je het klaar:

  1. Meng alle ingrediënten voor de bodem en de toplaag in een keukenmachine tot er een samenhangend deeg ontstaat. Voeg eventueel wat water toe als het mengsel te droog is.
  2. Verdeel het mengsel in tweeën en verspreid de ene helft over een met bakpapier beklede bakvorm. Maak het glad met een gladstrijker. Zet de andere helft van het deeg opzij. Zet de bakvorm in de vriezer terwijl je verder gaat met de volgende stap.
  3. Meng alle ingrediënten voor de vulling in een keukenmachine tot een glad geheel. Haal de bakvorm uit de vriezer en verspreid de vulling over de bodem en strijk glad met een gladstrijker.
  4. Zet de bakvorm 3 uur in de vriezer zodat de vulling en bodem hard kunnen worden.
  5. Haal de bakvorm weer uit de vriezer en verspreid daarna de toplaag over de vulling en strijk het glad.
  6. Maak je handen nat met wat water en wrijf hier de toplaag mee in. Bestrooi met het amandelschaafsel en druk een beetje aan.
  7. Zet de bakvorm weer minimaal 2 uur in de vriezer en snijd het vervolgens in bites.

Voor de beste smaakervaring haal je een of meerdere bite(s) een half uur van tevoren uit de vriezer. Ontdooid kun je het nog makkelijk 1 keer invriezen. Ontdooit zijn ze 4-5 dagen in de koelkast houdbaar.

Wil je nog veel meer ? Klik op de afbeelding om het boek te bestellen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *