Lente-ui soep

Gepubliceerd door Redactie Puur Tafelen op

De bosui of lente-ui dankt zijn naam aan de manier waarop ze worden verkocht: in bosjes. Ze worden ook wel lente-uitjes of stengeluitjes genoemd. De bosui is eigenlijk een lente-ui die later gerooid wordt. Lente-uitjes lijken daarentegen een beetje op een mini-prei, de smaak is zacht en wordt ook wel eens vergeleken met de smaak van prei. Soms zijn ze klein en dun, soms zijn het flinke uien. Verwijder voor het gebruik het wortelvoetje en het buitenste droge vliesje. Vervolgens kunt u zowel het witte als het groene deel dwars in ringetjes of stukjes snijden. Lente-uien zijn echt vers als ze glanzend groen zijn met frisse stengels en een schone witte onderkant.

Lente-ui kan gekookt of rauw gegeten worden. Meestal vormen zij een onderdeel of vulling van meerdere groentesoorten in een gerecht. Een lente-ui wordt voornamelijk in stukjes gesneden in een gerecht verwerkt. Gerechten waarin een lente-ui wordt meegestoofd, verkrijgt een zachte uiensmaak.

Ze kunnen ook in ragfijne reepjes gesneden worden gebruikt ter garnering van salades, soepen, ragouts, vleesgerechten of eiergerechten. Lente-ui is prima geschikt in voorjaarsgerechten en smaakt goed bij kalfsvlees, vis of kip.

Lente-ui wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt in roerbakgerechten, noedelsoep of curryschotels.

Voor een heerlijk makkelijke soep

Heb je nodig:

  • 2 bosjes lente-ui
  • 2 liter bouillon
  • 1 ui
  • 30 gram koriander
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels sambal
  • 200 ml slagroom
  • Roomboter

Bereiding:

  • Snij de ui en knoflook fijn en fruit in een soeppan met wat roomboter
  • Snij de lente-ui in ringen en voeg toe, bak kort mee
  • Vul de waterkoker en zet aan
  • Voeg 2 liter water toe aan de lente ui (wij vullen de waterkoker twee keer)
  • Snij de koriander fijn
  • Voeg 2 eetlepels bouillonpoeder, ⅔ van de koriander, de sambal en wat peper toe aan de soep en laat 10 minuten zachtjes koken
  • Haal de pan soep van het vuur en pureer de soep met een staafmixer
  • Roer de slagroom door de soep en zet nog even op laag vuur
  • Serveer de soep met wat verse koriander

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *