Vegan scones

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden is een bekend gezegde. Hetzelfde kun je zeggen als het om scones gaat. Er zijn vele manieren om deze te maken. Dit is wel een erg lekkere versie kunnen wij stellen en helemaal vegan. Onderstaande recept komt uit het kleurrijke vegan bakboek van Kirsten Ripken, bekend als Instagrammer Maison Viridi.

Voor 12 stuks heb je nodig:

 • 350 gram tarwebloem, plus wat extra om te bestuiven
 • 15 gram bakpoeder
 • snuf zout
 • 85 gram plantaardige (room)boter
 • 35 gram witte basterdsuiker
 • 200 ml plantaardige melk, plus extra om te bestrijken
 • 1 tl azijn

Zo ga je ze maken:

 1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Plaats alvast de bakplaat in de oven om mee voor te verwarmen.
 2. Meng de bloem, het bakpoeder en zout in een kom. Snijd de plantaardige boter in blokjes en voeg deze toe. Wrijf met je vingers de boter door de bloem zodat er een soort fijne kruimels ontstaan. Voeg de witte basterdsuiker toe en roer deze erdoorheen.
 3. Verwarm de plantaardige melk in een kleine steelpan op middelhoog vuur tot lauwwarm. Haal van het vuur, voeg de azijn toe en roer die door de melk.
 4. Maak een kuiltje in het bloemmengsel. Giet de lauwwarme melk erin en meng met een mes door de bloem. Maak snijbewegingen in het deeg tot er een samenhangend deeg ontstaat, niet kneden!
 5. Bestuif het werkblad licht met bloem en leg het deeg erop. Trek aan de zijkant van het deeg en vouw deze kant over de bovenkant. Draai de plak deeg en herhaal dit 3 tot 4 keer tot het deeg wat gladder is. Nogmaals, niet kneden.
 6. Vorm het deeg met de palm van je hand tot een ronde plak van ongeveer 4 centimeter hoog. Duw je sconesteker of uitsteekvorm (Ø 5 cm) in het deeg en haal de scone uit de vorm en leg deze los op het werkblad (of gelijk op een vel bakpapier). Vouw als je alle scones uit het deeg hebt gestoken het overgebleven deeg nog een keer in elkaar. Zo kun je nog meer scones uit het deeg halen.
 7. Haal de bakplaat uit de oven. Leg, als je dat nog niet gedaan hebt, een vel bakpapier of een bakmat op de bakplaat en leg de scones erop. Bestrijk de bovenkant van de scones met plantaardige melk. Schuif de bakplaat gelijk weer in oven en bak de scones in ongeveer 10 minuten gaar en bruin. Laat ze afkoelen op een afkoelrekje of rooster en eet ze lauwwarm of koud.

Meer weten over het Vegan Bakboek? Klik hier.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *