Italiaans gehaktbrood

Dit heerlijke gehaktbrood met een saus van paprika, champignons en zwarte olijven, op z’n Italiaans polpettone genaamd, smaakt niet alleen warm. Ook koud op brood (de restjes, als die overblijven 😉 ) smaakt dit gehaktbrood prima.

Voor 6 personen heb je in huis:

Voor de polpettone:

  • 2 uien, fijngehakt
  • 1 kilo rundergehakt (of 500 gr rundergehakt en 500 gr half-om-half gehakt)
  • Een ei
  • Teen knoflook, fijngehakt
  • 1/2 bosje bladpeterselie, fijngehakt
  • Schil van 1 citroen, geraspt
  • Nootmuskaat
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Voor de saus:

  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 250 gram (kastanje)champignons, in schijfjes
  • 3 gele of rode paprika’s, in smalle repen
  • 400 gram gepelde tomaten, fijngeknepen
  • 100 gram ontpitte Taggiasche olijven of andere lekkere zwarte olijven
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Fruit de ui in een scheutje olijfolie glazig en laat een beetje afkoelen.
  3. Doe vervolgens gehakt, ei, fijngehakte knoflook, bladpeterselie, citroenschil, een beetje nootmuskaat, Parmezaanse kaas, zout (met mate) en peper in een grote kom en kneed goed door. Meng hier de gebakken ui door.
  4. Vet een cakevorm in met een beetje olijfolie en doe het gehaktmengsel erin. Zet de vorm in het midden van de oven.
  5. Verhit intussen een scheut olijfolie in een ruime pan, doe de knoflook en champignons erbij en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Haal uit de pan, doe weer een scheut olijfolie in de pan en doe hetzelfde met de reepjes paprika. Doe de knoflook en de champignons weer terug in de pan bij de paprika. Voeg de gepelde tomaten en olijven toe. Laat aan de kook komen, leg een deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 15 minuten sudderen. Maak de saus op smaak met zout en peper.
  6. Steek na 40 minuten een pin in het gehaktbrood en kijk wat voor kleur de sappen hebben die eruit lopen; als ze nog roze zijn moet hij nog iets langer, als ze transparant zijn is hij klaar.
  7. Stort het gehaktbrood op een schaal en lepel de saus met de groente eromheen. Snijd er dikke plakken van.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *