Spiced apple cake

Als je van appel(taart) houdt en van een beetje kruidige bite dan is dit een fabeltastisch recept voor je. Als heerlijk dessert (met een bolletje vanille-ijs of lauwe vanillesaus) of warm bij de thee en/of koffie….denk om je vingers, zo lekker :). En….helemaal vegan. Dit recept komt uit editie 1-2023 van V’GAN Magazine.

Dit heb je nodig voor een cake (10 porties):
  • 1 el gebroken lijnzaad
  • 150 gram plantaardige margarine, op kamertemperatuur. Plus beetje extra voor het invetten
  • 100 gram witte basterdsuiker + 125 gram voor de vulling
  • ¼ tl zout
  • 200 gram bloem, gezeefd en nog 180 gram extra
  • 1 tl bakpoeder + 1 tl extra
  • 1 tl kaneel + 1 tl extra (of naar smaak) voor de appel 
  • 1 eetlepel appelmoes
  • 100 ml plantaardige melk
  • 60 ml neutrale olie
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 a 4 appels, geschild, in parten
  • 1 el citroensap
  • 1 tl kardemom
  • ½ tl gemalen anijszaad
  • ½ tl piment
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • EXTRA: brownievorm 18 X 26 doorsnede
Zo maak je de cake klaar:
  1. Meng het lijnzaad met 3 eetlepels water. Laat even staan tot het een papje wordt.
  2. Mix de boter met de 100 gram witte basterdsuiker en ¼ theelepel zout in een kom. Voeg het lijnzaadpapje toe. Net als de 200 gram bloem en 1 theelepel bakpoeder. Kneed het tot een samenhangend deeg. Druk in de vorm en zet weg in de koeling.
  3. Verwarm de heteluchtoven voor tot 180ºC.
  4. Maak ondertussen de binnenkant van de cake (vulling) door de resterende 180 gram bloem te mengen met 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel kaneel en de 125 gram witte basterdsuiker. Mix door en voeg nu ook de natte ingrediënten toe: de appelmoes, melk, olie en het vanille-extract. Mix tot een egaal beslag.
  5. Meng de appelpartjes met 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel kaneel, de kardemom, anijs, piment en de bruine basterdsuiker.
  6. Neem de bakvorm uit de koelkast stort het cakebeslag op de bodem. Leg de appelpartjes bovenop het beslag.
  7. Bak de taart in ongeveer 30 minuten gaar. Laat helemaal afkoelen in de vorm.

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *