Gun je smaakpapillen ook eens een fleurig uitje!

13 juni 2016 Redactie Puur Tafelen

Bloemen zijn niet alleen heel erg mooi; ze kunnen ook erg lekker zijn. In gerechten zijn bloemen zowel te gebruiken ter decoratie als voor de smaak. Zoals hun uiterlijk verschilt ook de smaak per bloem. Sommige zijn kruidig, andere zoet, pittig of geurig. Er zijn heel veel bloemsoorten die eetbaar zijn. Viooltjes, rozen, anjers, goudsbloemen; ga zo nog maar even door.

Knip jij ook altijd de paarse bloemknopjes van de bieslook af? Jammer, want ook bieslook-bloemen zijn prima eetbaar! En ze smaken ook nog heerlijk. Een beetje uiig, al zal je dat misschien niet verrassen. Die kleine paarse bloemetjes, die als een mooi rond bolletje op hun steel zitten, zijn ook nog eens erg mooi. Knip al die kleine bloemetjes (in één keer) van de steel af en strooi ze over je salade of soepje. Je gerecht oogt opeens vrolijk en fleurig door een zachte paarse gloed.

Wist je dat er ook roze bieslook bestaat? En witte? De zogenaamde Chinese bieslook – met witte bloemetjes – heeft een milde knoflooksmaak. Trouwens de bloemen van alle uiensoorten zijn eetbaar en smaken (bijna) allemaal heerlijk. Variërend van een doorgeschoten prei, of van die schattige roze of gele sieruitjes. Er zijn heel veel soorten. Proef ze maar eens als je ze toevallig in de tuin hebt. Natuurlijk moet je eerst zeker weten dat ze biologisch gekweekt zijn. Staan de (sier)uien langer dan twee jaar in je tuin (en onbespoten?), dan zijn ze officieel biologisch.

Een groot aantal eetbare bloemen is ook nog eens heel lekker. Echte smaakmakers. En mooimakers natuurlijk want in een handomdraai maak je van een eenvoudig gerecht een culinaire dis. Misschien groeien er wel meer eetbare bloemen in de tuin of op je balkon dan je nu weet! Op de website www.floraltouch.nl heeft bloemenconnaisseur (specialist in eetbare bloemen) Ans Koster een top 10 van eetbare bloemen samengesteld + hun stuk voor stuk eigenzinnige smaken. Lees van tevoren voor de veiligheid ook even ‘wat je moet weten voordat je bloemen gaat eten’.

Wil je meer weten van eetbare bloemen? Bezoek www.floraltouch.nl of schrijf je in voor de nieuwsbrief (info@floraltouch.nl). Ans verzorgt ook workshops, presentaties of een bloemenproeverij.

Deel dit artikel:
Facebooktwitterlinkedinpinterest

Lees hier meer over:

Blogs van onze gastbloggers

De aller-allerlaatste sperziebonen

De aardbeienplanten moeten er nodig uit. Ze staan er nu twee jaar en misschien zouden ze nog een jaa...
Lees verder »

Palmkool oogsten en appels drogen

Alle fruit uit de vriezer is tot jam verwerkt en nu heb ik er genoeg plaats in voor de palmkool. And...
Lees verder »

Puinruimen of tuinruimen

Soms kun je een poos tegen een klus aan zitten hikken en dat was in mijn geval het beginnen met tuin...
Lees verder »