Radicchio in zoetzuur

Published by Puur Tafelen on

Radicchio is een soort (familie van) witlof maar dan roodgekleurd. Met onderstaande recept maak je een (H)eerlijk bijgerecht voor bij bijvoorbeeld gegrilde vis.

Wat heb je voor 4 personen nodig:

  • 2 uien, in ringen
  • Olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 25 gram rozijnen, geweld in warm water
  • 50 ml appelazijn of witte wijnazijn
  • Zout en peper
  • 2 kropjes radicchio (liefst de langwerpige radicchio tardivo)
  • 30 gram pijnboompitten (voor de garnering) ongeveer 10 minuten roosteren op 150 graden
  • 2 eetlepels bladpeterselie, gehakt (voor de garnering)

Zo maak je het klaar:

  1. Fruit de uien met het laurierblad en een snufje zout ongeveer 30 minuten heel langzaam in een flinke scheut olijfolie. Ze mogen nauwelijks kleuren maar moeten zoet en geurig worden
  2. Voeg de uitgelekte rozijnen, azijn en een scheutje water toe en laat het nog 3 minuten zachtjes doorkoken
  3. Breng het op smaak met zout en peper
  4. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Snijd de radicchio in vieren. Smeer de ovenschaal in met olijfolie. Leg de radicchio erin en bestrooi met zout en peper. Zet het ongeveer 15 minuten in de oven
  5. Leg op een schaal en giet het hete uienmengsel erover. Laat het minstens een paar uur staan
  6. Bestrooi voor het serveren het geheel met de pijnboompitten en de bladpeterselie. Serveer het op kamertemperatuur

Dit recept komt uit de gloednieuwe kookbijbel van Carrera Culinair; De Bijbel van de Italiaanse keuken. Samengesteld door Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti.

Print Friendly, PDF & Email

Puur Tafelen

De redactie van Puur Tafelen is te bereiken via info@puurtafelen.nl

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *