Radicchio in zoetzuur

10 april 2019 Puur Tafelen

Radicchio is een soort (familie van) witlof maar dan roodgekleurd. Met onderstaande recept maak je een (H)eerlijk bijgerecht voor bij bijvoorbeeld gegrilde vis.

Wat heb je voor 4 personen nodig:

  • 2 uien, in ringen
  • Olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 25 gram rozijnen, geweld in warm water
  • 50 ml appelazijn of witte wijnazijn
  • Zout en peper
  • 2 kropjes radicchio (liefst de langwerpige radicchio tardivo)
  • 30 gram pijnboompitten (voor de garnering) ongeveer 10 minuten roosteren op 150 graden
  • 2 eetlepels bladpeterselie, gehakt (voor de garnering)

Zo maak je het klaar:

  1. Fruit de uien met het laurierblad en een snufje zout ongeveer 30 minuten heel langzaam in een flinke scheut olijfolie. Ze mogen nauwelijks kleuren maar moeten zoet en geurig worden
  2. Voeg de uitgelekte rozijnen, azijn en een scheutje water toe en laat het nog 3 minuten zachtjes doorkoken
  3. Breng het op smaak met zout en peper
  4. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Snijd de radicchio in vieren. Smeer de ovenschaal in met olijfolie. Leg de radicchio erin en bestrooi met zout en peper. Zet het ongeveer 15 minuten in de oven
  5. Leg op een schaal en giet het hete uienmengsel erover. Laat het minstens een paar uur staan
  6. Bestrooi voor het serveren het geheel met de pijnboompitten en de bladpeterselie. Serveer het op kamertemperatuur

Dit recept komt uit de gloednieuwe kookbijbel van Carrera Culinair; De Bijbel van de Italiaanse keuken. Samengesteld door Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti.

Deel dit artikel:
Facebooktwitter

Lees hier meer over:

Blogs van onze gastbloggers

flaske

Plasticminderen

Natuurlijk kunnen we de wereld niet in één keer veranderen maar iedere verandering, hoe klein of g...
Lees verder »

Jackfruit, de nieuwe vleesvervanger

Vleesvervangers worden steeds populairder. Zo ook jackfruit. Hoewel jackfruit al razend populair is ...
Lees verder »

Junkgood

In mijn vorige blog over het eten van genoeg groenten kondigde ik een blog aan over junkfood. Junkfo...
Lees verder »
 
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram